Påskevent, gratis middag med Djurens Rätt Luleå-Boden
I April hade vi ett öppet och gratis event för allmänheten med Djurens Rätt organisationen och bjöd på massa god påskmat, veganized såklart. Det blev ett lyckat event och fullt hus för 30 häliga personer! Vi fick tyvärr avböja 20 personer eftersom vi ej hade fler sittplatser i lokalen. Vad bjöd vi på då? Checka in detta..
Vi startade med en härlig buffé bestående av;
Aubergine fisk, potatishalvor med hummus, olivbröd, två olika matpajer och sallad.
Sedan en härlig efterrätt som bestod av avokadomousse chokladhalvor och halloncheesecake.
Auberginefisk recept;
Vi startade med en härlig buffé bestående av;
Aubergine fisk, potatishalvor med hummus, olivbröd, två olika matpajer och sallad.
Sedan en härlig efterrätt som bestod av avokadomousse chokladhalvor och halloncheesecake.
Auberginefisk recept;
1 aubergine
2 msk salt + 5 dl vatten
1-2-3-lag:
0,5 dl ättika, 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
7 kryddpepparkorn
7 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 morot
1 rödlök
Så här gör du:
Koka upp salt och vatten i en kastrull. Sätt hela auberginen i ugnen i 180 grader i ca 15 minuter. Skala och skär auberginen i sillstora bitar.
Koka upp lagen bestående av ättika, socker och vatten.
Skala löken och moroten och skär i klyftor, tillsätt i kastrullen med ättikalagen. Koka i ca 10 minuter. Sätt sist ned auberginen och ta av från plattan. Sätt i glasburk.
Låt stå i kylskåp ett dygn innan servering så smakerna blandas.
Broccolipaj recept;
Ingredienser:
3 msk margarin
3 dl vetemjöl2 msk kallt vatten
Fyllning:
350 g broccoli
1 st purjolök
2 st vitlöksklyftor
1 dl majs
1 röd lök
Veganstanning:
3 dl havregrädde
1 msk mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Blanda samman margarin och mjöl för hand eller i matberedare till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, gärna en springform med löstagbar kant. Ställ i frysen 10 min.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
Skär broccolin. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken (eller pressa den). Fräs löken i margarin i en stekpanna tills purjolöken är mjuk men inte tagit färg.
Vispa ihop veganstanningen. Salta och peppra.
Fördela lök, broccoli och majs i pajskalet och häll på veganstanningen.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 35 min. Skär i pajbitar och avnjut med en fräsch sallad.
Olivbröd recept;
Ingredienser:
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
30 g socker
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
150 g svarta oliver
Olivolja och vetemjöl till plåten
Så här gör du;
Blanda jästen noga med vatten, olivolja, socker och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Tillsätt alla ingredienser.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter, eller tills den är dubbel storlek.
Sätt ugnen på 190 grader.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 45 minuter.
Chokladmousseägg recept;
3 dl ljummet vatten
0.5 dl olivolja
30 g socker
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
150 g svarta oliver
Olivolja och vetemjöl till plåten
Så här gör du;
Blanda jästen noga med vatten, olivolja, socker och flingsalt i en bunke.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Tillsätt alla ingredienser.
Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter, eller tills den är dubbel storlek.
Sätt ugnen på 190 grader.
Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 45 minuter.
Chokladmousseägg recept;
Ingredienser:
Ägghalvorna;2 Avokado
2 msk Kakao
3 msk Råsocker
3 msk Havregryn
1 msk Havremjölk
en handflata Kokosflarn
1 tsk Solrosolja
Mousse (fyllning);
½ citron
1 msk Kakao
1 Avokado
1 msk Havregrädde
2 msk råsocker
Så här gör du ägghalvorna;
Skär avokadon och skopa ut innehållet. Behåll skalet. Sätt avokadoköttet och resten av ingredienserna i en mixer, förutom kokosflarnen. Ta fram skalen ur frysen och ta en matsked och fyll halva skalen med avokadofyllningen, tryck ned i mitten med fingrarna för plats för moussen senare. När alla är gjorda förbered moussen.
Mousse recept; Mixa allt till en jämn och fin mousse. Sätt i en sprits och spritsa över halvorna efter önskad mängd.
Dekorera med vänligt pynt, t ex en syntetfjäder kyckling så som vi gjorde för detta event.
För mer recept kolla in;