Apelsinmarmelad med lime och ingefära

Fyndade billiga apelsiner i veckan så varför inte förbereda egen marmelad? Det är skönt att ta kontrollen och ansvara för vad som går in i kroppen. Medvetet leva med och för en frisk kropp genom de medel vi kan. Vi tror på en livsstil med bra ren mat utan tillsatser. Dra ned på gluten och processat i den mån det går. I hemmet har vi alla möjligheter till detta. Inga ursäkter, just do it. För dig och för vår fina planet.
 
Recept på marmeladen;
 
1 kilo apelsiner
1 lime
Riven ingefära, 1 tsk ungefär
7 dl socker
8 dl vatten
 
Så här gör du;
  1. Borsta frukten ren i varmt vatten. Skär bort det yttersta lagret med en vass kniv och skär sedan skalet i tunna strimlor.
  2. Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar. Ta vara på kärnorna och lägg dem tillsammans med det vita från frukten i en silduk och knyt om med ett snöre.
  3. Koka frukten med vattnet och kärnknytet i 45 minuter. Ta grytan av värmen och rör ner sockret. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa så det inte kokar över.
  4. Gör marmeladprovet, d v s ös upp lite marmelad på ett kylt fat. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om inte så låt marmeladen koka lite längre.
  5. Ta grytan från värmen. Vänta några minuter, ta upp kärnknytet och skumma marmeladen noggrant.
  6. Ös upp marmeladen på rena heta burkar och sätt på lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar. Förvaras svalt.
Detta är resultatet, ca 1 liter marmelad. Perfekt att frysa in eller njuta av direkt. 
 
 
Njut! Happy eating  taringa
 
 

Kommentera här: