Fyndade billiga apelsiner i veckan så varför inte förbereda egen marmelad? Det är skönt att ta kontrollen och ansvara för vad som går in i kroppen. Medvetet leva med och för en frisk kropp genom de medel vi kan. Vi tror på en livsstil med bra ren mat utan tillsatser. Dra ned på gluten och processat i den mån det går. I hemmet har vi alla möjligheter till detta. Inga ursäkter, just do it. För dig och för vår fina planet.
Recept på marmeladen;
1 kilo apelsiner
1 lime
Riven ingefära, 1 tsk ungefär
7 dl socker
8 dl vatten
Så här gör du;
- Borsta frukten ren i varmt vatten. Skär bort det yttersta lagret med en vass kniv och skär sedan skalet i tunna strimlor.
- Skär bort den vita hinnan från frukten och skär fruktköttet i små bitar. Ta vara på kärnorna och lägg dem tillsammans med det vita från frukten i en silduk och knyt om med ett snöre.
- Koka frukten med vattnet och kärnknytet i 45 minuter. Ta grytan av värmen och rör ner sockret. Koka kraftigt utan lock i 10-15 minuter. Passa så det inte kokar över.
- Gör marmeladprovet, d v s ös upp lite marmelad på ett kylt fat. Dra en ränna i marmeladen med en sked. Om den inte flyter ihop är marmeladen färdig. Om inte så låt marmeladen koka lite längre.
- Ta grytan från värmen. Vänta några minuter, ta upp kärnknytet och skumma marmeladen noggrant.
- Ös upp marmeladen på rena heta burkar och sätt på lock. Det kan ta några dagar innan marmeladen stelnar. Förvaras svalt.
Detta är resultatet, ca 1 liter marmelad. Perfekt att frysa in eller njuta av direkt.
Njut! Happy eating